Predikan i Öjebyn på Apostladagen

Predikan i S:t Jakobs evangelisk-lutherska församling i Piteå av Stefan Hedkvist över Luk 5:1-11 på apostladagen.

30 juni 2024


Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus! Amen.

1 En gång stod Jesus vid Gennesarets sjö, och folket trängde sig inpå honom för att få höra Guds ord. 2 Då såg han två båtar ligga vid stranden. De som fiskade hade lämnat dem och höll på att skölja näten. 3 Jesus steg i en av båtarna, den som tillhörde Simon, och bad honom lägga ut lite från land. Sedan satte han sig och undervisade folket från båten.
4 När han hade slutat tala, sade han till Simon: ”Gå ut på djupet och lägg ut era nät till fångst.” 5 Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på ditt ord ska jag lägga ut näten.” 6 De gjorde så, och de fick så mycket fisk att näten höll på att brista. 7 Då vinkade de åt sina vänner i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna så att de var nära att sjunka.
8 När Simon Petrus såg detta, föll han ner vid Jesu knän och sade: ”Gå bort från mig, Herre! Jag är en syndig människa.” 9 Han och alla som var med honom hade gripits av bävan inför fångsten de hade fått, 10 även Jakob och Johannes, Sebedeus söner som fiskade i lag med Simon. Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.” 11 Då drog de upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom.

Låt oss be!
Herre Jesus Kristus, vi tackar dig för alla rika välsignelser du ger oss till kropp och själ. Men framför allt tackar vi dig för evangelium som har makt att frälsa våra själar. Hjälp oss så att ditt ord blir viktigast i våra liv. Amen.

Ibland har berättelsen om det stora fiskafänget används i kyrkoåret under trettondedagstiden, eller Epifania, då texterna handlar om hur Jesus blir uppenbarad för världen som världens Frälsare. Den användningen passar bra. Genom att ge lärjungarna en stor fångst fisk visar Jesus att han är en gudomlig person, Guds Son. Han har all makt i himlen och på jorden och råder med sin väldiga makt över allt skapat. Karaktären på undret visar hans sinnelag. Först välsignar han lärjungarna och folket med andliga välsignelser genom sitt ord och sedan välsignar han dem med allt annat också. Han är en mäktig person som är nådig och kärleksfull. Men berättelsen passar också Apostladagen. Texten visar hur Jesus kallar motiverar Petrus för tjänst i sitt rike.

Vi ska idag lägga märke till hur han tröstar den förskräckte Petrus med evangeliet. Det är det viktigaste i dagens text. Berättelsen lär oss att Guds Son inte blev sänd för att döma syndare utan för att syndare skulle bli frälsta genom honom. Han visar sin nåd genom att ta syndare till sig och ge dem tjänst i sitt rike. Vi ska lägga märke till att där evangeliet förkunnas och tas emot i tro börjar också ett nytt liv. Evangeliet motiverar oss till tjänst i Guds rike.

Berättelsen börjar med att skildra en sällsynt företeelse. Folk trängde sig på för att lyssna till Guds ord. Det sker sällan att folk tränger sig fram för att lyssna till Guds ord. Det är mycket vanligare att folk håller sig undan för att slippa lyssna till Guds ord. Men vid detta tillfälle vid Genesarets sjö trängde sig folket inpå Jesus för att höra Guds ord. För att så många skulle få se och höra Jesus steg han i en båt som tillhörde Petrus och bad honom lägga ut ett stycke från land. Jesus satte sig ned och började undervisa folket från båten.

Egentligen borde alla göra som folket gjorde. Alla borde komma till Jesus för att höra Guds ord. Det är livsviktigt. Allt som är nödvändigt för våra liv brukar vi också hålla viktigt och angeläget. Det finns mycket som är nödvändigt för våra liv: arbete, inkomst, bostad, mat och kläder och hälsan. Vi ägnar det tid och krafter. Men vi ska inte glömma att vi har en odödlig själ. Egentligen går det före allt annat. För vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Vi ska lära se på vår tillvaro ur evighetens perspektiv. Och då gäller denna regel: vårt liv hänger på hur vi ställer oss till Jesu ord. I Joh 5:24 hör vi Jesus säga: Sannerligen säger jag er: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet. Vi kan inte tränga oss på Jesus i bokstavlig bemärkelse som folket gjorde men vi kan fortfarande höra hans ord. Skriften är Guds Ord. Det har makt att frälsa våra själar

Sen hör vi hur Herren välsignar dem som prioriterar Guds ord. Vardagens problem kan bli källa till mycket oro och bekymmer. Ändå vet vi att vi inte uträttar något konstruktivt genom att oroa oss. Herren däremot kan välsigna dem som litar på hans ord. Det behöver inte vara med materiella välsignelser. Frid i hjärtat, god sömn och trygghet är några av de välsignelser som räknas upp i Skriften som Herren ger sina troende. På ett eller annat sätt välsignar Herren dem som älskar hans ord. I vår text ser vi hur Herren välsignar lärjungarna med vad de just för tillfället saknade, en stor fångst.

Det hade gått dåligt för fiskaren Simon. Han hade fiskat hela natten utan att få någonting. Han kanske också oroade sig en del – han levde ju av fisket. Han hade fortfarande arbete att utföra. Näten skulle sköljas och göras klara för nästa fiske. Men när Jesus behövde hans båt för att undervisa folket så avbröt han sitt arbete, lade ut från land och förenade sig med åhörarnas skara. Det är svårt att koncentrera sig och lyssna när man har annat att tänka på. Simon får vara vårt föredöme. Det han gjorde speglade hans attityd och prioriteringar. Han lät inte arbete eller vila hindra honom från att lyssna till Guds ord. Inte heller lät han bekymren för utebliven fångst ta sådan plats i sitt hjärta att det inte längre fanns plats för Jesus och hans ord.

När Jesus hade slutat tala, sade han till Simon: ”Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst.” Jesus säger inte detta för att lära dessa erfarna fiskare att utföra sitt arbete. Nej, han gör det för att visa att han både kan och vill hjälpa dem som sätter hans ord främst i sina liv. Simon svarade: ”Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten.” Återigen är Simon är ett föredöme för oss. Han satte inte sitt förnuft eller sin erfarenhet över Jesu ord. Han underordnade sig Jesu ord. Simon var en erfaren fiskare. Så vitt han kunde förstå hade de gjort rätt – de hade fiskat på natten men av någon anledning hade de inte fått något. Men att fiska mitt på dagen var troligtvis helt utsiktslöst. Men han höll Guds ord visare än sitt förnuft och sa: på din befallning vill jag lägga ut näten.” De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder. Då vinkade de åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de var nära att sjunka.

Händelsen är ett exempel på då Jesus först ger andliga välsignelser genom sitt ord och sedan ger han allt annat också enligt sitt löfte: sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Vi ska arbeta och försörja oss så långt vi kan men vi behöver inte bekymra oss om inte allt går som beräknat. Vi ska sätta Guds ord främst i våra liv och då kan vi också lita på att Guds hjälp kommer i rätt tid. Vi vet ju också att Gud ibland sänder oss motgångar och lidanden för att lära oss att inte lita på oss själva utan hålla oss till honom och vänta Guds hjälp. Han både vill och kan hjälpa oss både till kropp och själ som det heter i Psalm 121: Jag lyfter mina ögon upp till bergen: varifrån ska min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.

När Petrus såg den stora fångsten blev han förskräckt. Herren hade uppenbarat sin makt och härlighet. Inför hans majestät blev Petrus påmind om sin ovärdighet och synd. Petrus sa då något förskräckligt som ingen syndare borde säga. Han sa till Jesus: Gå bort ifrån mig, Herre, jag är en syndig människa. Han trodde väl att Jesus uppenbarat sin härlighet för att få honom dömd. Men det var inte Jesus utan hans eget samvete som dömde honom. Jesus har inte kommit för att döma syndare utan för att frälsa syndare. Om Petrus i den stunden kommit ihåg att Jesus är vår Frälsare hade han istället sagt: Bliv kvar hos mig, för jag är en syndig människa.

Det enda som kan tysta samvetets anklagande röst är evangelium. Jesus tog bort Petrus fruktan med sitt evangelium och kallade honom till sin tjänare. Jesus sa till den förskräckte: ”Frukta inte. Härefter ska du fånga människor.” Petrus blev kallad till Kristi tjänare för att predika Kristi evangelium. Fisk hade han fångat med nät, nu skulle han få ett nytt arbetsredskap för att fånga människor och föra dem in i Guds rike. Precis som Jesu ord var mäktigt att fylla Petrus nät och båt med fisk så är Kristi evangelium mäktigt att fånga människor och göra dem till Guds barn. Petrus kallas här att predika Kristi evangelium som har makt att frälsa våra själar.

Hela denna tjänst där vi vittnar om vår Frälsare är motiverat av evangeliet som förlåter våra synder. Där evangeliet tas emot i troende hjärtan väcker det tacksamhet och glädje och gör oss villiga att tjäna Gud och göra allt till hans ära. Evangeliet är motorn som sätter igång människor att börja tjäna Gud på ett sätt som befallningar, tvång, hot och förbannelser aldrig kan göra. Jag tänker på lagen som befaller det goda men bara producerar överträdelse eller hyckleri. Men de nådiga orden ”frukta inte” gör oss motiverade till tjänst i Guds rike.

Det ligger en enorm kraft i Guds ord. Evangelium är en Guds kraft till frälsning, heter det. Vi ser inte detsamma som lärjungarna att folk tränger sig på för att höra Guds ord. Och då är det lätt hänt att vi tänker: det är ingen idé att sprida evangeliet – det finns ändå ingen som är intresserad. Men det är ett stort misstag. Inga mänskliga krafter vare sig våra egna eller någon annans kan hjälpa oss till frälsning. Det krävs en gudomlig kraft för att vi ska bli frälsta. Och evangeliet är just denna Guds väldiga kraft som frälsar. Därför ska vi ha tålamod och själva hålla oss till evangeliet och bekänna det för andra. Det verkar vad Gud vill och utför det som Gud sänt ut det till. Amen.

Låt oss be!
Vi tackar dig Herre Jesus för att du gett oss ditt livgivande ord. Driv bort bekymren ur våra hjärtan så att ditt ord får rum och hjälp oss så att ditt ord blir det viktigaste i våra liv. Gör oss frimodiga att också räcka det till andra. Hjälp oss att först söka ditt rike och din rättfärdighet. Vi tackar dig för alla välsignelser du ger oss till kropp och själ. Amen.