Kommentera

Frågor och svar om nattvarden i coronatider

Fråga: En del kyrkor delar bara ut brödet, nu i coronatider, pga. risken för smitta. Inte vinet. Är det en giltig nattvard? (Man säger att eftersom instiftelseorden läses över både bröd och vin, blir nattvarden giltig.) Vore ett bättre alternativ att doppa brödet i vinet? Särkalkar? Eller att göra uppehåll i nattvardsfirandet så länge pandemin varar? Ger Bibeln någon principiell ledning i dessa detaljfrågor?

Svar: Nej, det är ingen giltig nattvard att bara dela ut brödet. Jesu ord “gör detta till minne av mig” syftar på hela handlingen. Den innefattar både att brödet delas ut och att nattvardsgästerna gör det han befaller “tag och ät” samt att vinet distribueras och nattvardsgästerna gör vad Jesus befallt “drick av den alla”. Att doppa brödet är inget bra alternativ. Man kan inte göra det till en allmän rutin eftersom Jesus säger “drick av den”. Men det sker i undantagsfall av personliga skäl för att enskilda nattvardsgäster på det sättet i alla fall ska få del av vinet.

För att hindra smittspridning hanteras brödet även i normala fall mycket omsorgsfullt. Vi har även i normala fall smittor som magsjuka och säsongsinfluensa som kan slå hårt mot personer med bräcklig hälsa. Smittvägen är i huvudsak densamma som coronavirus, nämligen via händerna. Därför bör pastorn tvätta händerna noga innan han förbereder för nattvarden innan högmässan. Vinet hälls i kalken utan att det vidrörs med händerna och brödet bryts eller läggs upp med helt rena nytvättade händer. Sedan under tillredelsepsalmen går pastorn ut och tvättar händerna omsorgsfullt en gång till och i dessa tider även spritar händerna när de torkat. Nattvardsgästerna ska även i normala fall känna sig säkra på att magsjukevirus eller säsongsinfluensa inte sprids via pastorns händer. Utdelandet är ändå en risk eftersom pastorn med sin hand kommer nära nattvardsgästernas läppar. Han skulle kunna lägga brödet i nattvardsgästens hand med risk att dessa händer inte är rena. Sämsta alternativet är att nattvardsgästerna tar brödet ur patenen med risk att flera otvättade händer tar ur samma fat.

Särkalkar är ett alternativ för distribution av vinet förutsatt att pastorn har tvättat händerna innan han häller upp. Det är svårt att hälla upp i lätta särkalkar utan att stabilisera med handen med risk att det blir en smittväg från hand till hand via särkalken. Normalt är gemensam kalk ingen större risk ur smittskyddssynpunkt förutsatt att det är ett kärl av blank metall eller glas och vinet håller hög alkoholhalt samt att pastorn torkar kanten med en ren duk och vrider kalken innan nästa nattvardsgäst. En del kyrkor använder alkoholfritt vin och en kalk av keramik med rå yta. Det är ingen nattvard då vi med säkerhet kan veta att Jesu befallning “drick alla av den” avsåg vin. Druvsaften har ingen skyddande effekt och den råa ytan på kalken är svår att torka av vilket sammantaget ökar risken för smitta. Vi ska komma ihåg att vi även i normala fall måste skydda personer med bräcklig hälsa mot magsjukevirus, säsongsinfluensa mm. Därför är det bra om det finns en öppenhet i församlingen kring nattvarden så att alla kan vara trygga med pastorns hantering. Men nu har vi att göra med ett virus som i stort sett alla saknar motståndskraft mot och som kan få dödlig utgång.

Vi har även ansvar gentemot våra myndigheter. Att göra uppehåll i nattvardsfirandet är väl det som bäst stämmer överens med myndigheternas råd och rekommendationer. I Tyskland, Finland, Norge m.fl. länder är kyrkorna stängda. I Sverige har vi fortfarande möjlighet att samlas, i alla fall i mindre grupper, och kan göra det ganska tryggt och ansvarsfullt om alla är medvetna om hur viktigt det är att tvätta händerna, använda handsprit, inte hälsa i hand, ta i så lite fasta föremål som möjligt, inte ta med händerna i ansiktet, sitta glest och begränsa sammankomsten i tid, stanna hemma om man är sjuk eller tillhör en riskgrupp, och om man behöver hosta eller nysa så gör det i armbågsvecket mm. Den bibliska principen är att vi ska respektera och lyda myndigheterna så länge det inte kommer i konflikt med lydnaden för Gud. Nu stängs ju inte kyrkor och begränsas sammankomster på grund av förföljelse utan av omsorg om de svagaste och för att samhällsfunktionerna ska fungera. Dessutom hoppas alla på ett slut även om det kan dröja. I det läget är det väl principen att vi ska respektera och lyda överheten som ska tillämpas så att vi alla gör vårt bästa för att tillämpa myndigheternas råd och rekommendationer.

Stefan Hedkvist

Ur Lutherska Bekännelsebrevet 15 april 2020

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.